Όζοι Heberden

Heberden1

 

 

 

 

Πολύ συχνά σε γυναίκες (πολύ σπάνια σε άντρες) στην περίοδο μετά την εμμηνόπαυση, εμφανίζονται μικρές διογκώσεις στις αρθρώσεις των δακτύλων του χεριού, οι όζοι Heberden, οι οποίες είναι συνήθως επώδυνες και μερικές φορές παραμορφώνουν την τελική φάλαγγα.

Heberden2

Τι είναι;

Οι αλλοιώσεις αυτές δεν είναι γνωστό πώς δημιουργούνται. Πρόκειται για εναποθέσεις ασβεστίου στους συνδέσμους των φαλαγγοφαλαγγικών αρθρώσεων, πιθανώς από διαταραχή στον μεταβολισμό του ασβεστίου που συμβαίνει στην εμμηνόπαυση. (οστεοπενία – οστεοπόρωση).

Heberden3

Έλεγχος

οι μικρές αυτές διογκώσεις εμφανίζονται μόνο στις αρθρώσεις των δακτύλων και δεν αφορούν την άρθρωση δακτύλων-μετακαρπίων. Οι πρησμένες αρθρώσεις μετακαρπίων-δακτύλων οφείλονται σε Ρευματοειδή Αρθρίτιδα (ΡΑ) που προκαλεί μεγάλες αλλοιώσεις και παραμορφώσεις και σε άλλες αρθρώσεις, μεγάλες (γόνατα, αγκώνες, καρπούς).

Για να αποκλείσουμε την ύπαρξη ΡΑ ελέγχουμε στο αίμα την καθίζηση (ΤΚΕ), τον ρευματοειδή παράγοντα (Ra test) και τον παράγοντα φλεγμονής (CRP).

Θεραπεία

Δεν υπάρχει ασφαλής τρόπος αντιμετώπισης των αλλοιώσεων Heberden, ούτε χειρουργικά. Μόνο σε περιπτώσεις μεγάλων παραμορφώσεων χρησιμοποιούμε νάρθηκες ή «δένουμε» με αρθρόδεση τις μικρές αρθρώσεις των δακτύλων για αισθητικούς λόγους.

Heberden4

Categories: Δάκτυλα, Χέρια

Comments are closed.