Υμενίτιδα ισχίου

ymenitida1

Η υμενίτιδα του ισχίου, είναι η πιο συχνή, η πιο απλή όμως και η πιο ύποπτη πάθηση του ισχίου στην παιδική ηλικία, γιατί μπορεί να υποδύεται σοβαρότερες παθήσεις, όπως είναι η επιφυσίτιδα (Perthes) κ.ά.

Τι είναι

Όπως λέει και η ονομασία που καταλήγει σε –ίτις, είναι φλεγμονή του υμένα, δηλαδή της «σακούλας» που περιβάλλει την άρθρωση του ισχίου. Φλεγμονή σημαίνει τοπική αντίδραση, οίδημα (όχι απαραίτητα μικρόβιο).

Πώς και πότε εμφανίζεται

Εμφανίζεται στην παιδική ηλικία από 3-12 ετών, χωρίς ειδική επίπτωση σε φύλο (το ίδιο αγόρια και κορίτσια). Το παιδάκι αρχίζει να χωλαίνει χωρίς αιτία και παραπονείται για πόνο στην πρόσθια μοίρα του ισχίου και του σύστοιχου μηρού.

ymenitida2

Διαφορική Διάγνωση

Πρέπει να γίνει από σοβαρές παθήσεις, όπως είναι η φλεγμονή (συνοδεύεται από πυρετό, συνήθως υψηλό), από οστεοχονδρίτιδα (ν. Perthes), από επιφυσιολίσθηση, από όγκους, από δυσπλασία, από κάκωση προσαγωγών.

Πώς ελέγχεται

Η διάγνωση με κλινικό έλεγχο εξαρτάται από την πάθηση. Σε φλεγμονή το ισχίο δεν μπορεί να κάνει καμία κίνηση. Το παιδί υποφέρει σε κάθε προσπάθεια κάμψης, στροφής σε ύπτια θέση. Στην επιφυσιολίσθηση υπάρχει διαφορά στη στροφή του πάσχοντος από το υγιές ισχίο (γυρίζει από τη μία πλευρά λιγότερο). Στην υμενίτιδα το ισχίο πονάει κυρίως στην έσω στροφή και σε θέση πρηνή το σημείο «Βλάχος» είναι θετικό. Στην Ρerthes, εκτός από τις στροφές ελαττώνεται και η δυνατότητα απαγωγής.

ymenitida3

Διάγνωση

Τίθεται με υπέρηχο και ακτινογραφία. Στην υμενίτιδα, μερικές φορές στον υπέρηχο αναφαίνεται λίγο υγρό, αλλά η ακτινογραφία είναι αρνητική για αλλοιώσεις της οστικής κεφαλής. Στη νόσο Perthes και την επιφυσιολίσθηση η διάγνωση τίθεται από την ακτινογραφία.

Θεραπεία

Το ισχίο υποφέρει λόγω του φορτίου που δέχεται στη βάδιση. Όμως, και αν το παιδί παραμείνει σε κατάκλιση για λίγες ημέρες εξακολουθούν να δρουν λόγω της σύσπασης των μυών, δυνάμεις επάνω στην κεφαλή, που δεν επιτρέπουν την υποχώρηση της υμενίτιδος. Γι’ αυτό είναι καλύτερο να αποφορτίζεται το ισχίο με δερματική έλξη, για περίπου 10 ημέρες.

ymenitida4

Η έλξη με βάρος αναλόγως του βάρους του παιδιού (από 1 ½ έως 2 κιλά) τοποθετείται μέρα-νύχτα για 10 ημέρες και μετά για άλλες 10 μόνο νύχτα. Στο διάστημα των 20 ημερών το παιδί βαδίζει με υποστήριξη μέσω δύο βακτηριών (πατερίτσες αγκώνα). Η εξέλιξη ελέγχεται με το σημείο στροφής («Βλάχου») σε πρηνή θέση. Εάν επιμένει μετά τις 20 ημέρες, η πιθανότητα σοβαρότερης πάθησης (Perthes-επιφυσιολίσθηση) είναι μεγάλη.

Categories: Πόδια

Comments are closed.