Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

carpaltunnel1

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, δηλαδή πίεσης του μέσου νεύρου μέσα στον καρπιαίο σωλήνα, το οποίο συνήθως αναφέρεται σαν «καρπιαίος», είναι μια αρκετά συχνή πάθηση που προσβάλλει συνήθως γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, ή σε ορμονικές διαταραχές (κύηση, λοχεία κ.ά.).

Η πίεση του μέσου νεύρου επισυμβαίνει λόγω πάχυνσης του εγκαρσίου συνδέσμου που κλείνει από πάνω τον καρπιαίο σωλήνα.

carpaltunnel2

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα είναι αίσθημα αιμωδίας που αφορά τα τρία πρώτα δάκτυλα (αντίχειρα, μέσο και λίγο τον παράμεσο). Η αιμωδία επιτείνεται τη νύχτα, ώστε αναγκάζει την ασθενή να εγείρεται και να προσπαθεί με κινήσεις να ανακουφισθεί.

Έλεγχος: Γίνεται με πίεση που ασκούμε στη διαδρομή του μέσου νεύρου οπότε εμφανίζεται η αιμωδία στον αντίχειρα ή στα δάκτυλα.

carpaltunnel3

Επιβεβαιώνεται με ειδική εξέταση που ονομάζεται ηλεκτρομυογράφημα και η οποία είναι ενδεικτική και απαραίτητη προ της χειρουργικής θεραπείας.

Σε προχωρημένα στάδια που έχει παραλύσει το νεύρο, χάνεται η ικανότητα σύλληψης λεπτών αντικειμένων (καρφίτσες – βελόνες) και εξαφανίζεται το θέναρ (μαξιλαράκι μυϊκό στη βάση αντίχειρα-παλάμης).

carpaltunnel4

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση είναι χειρουργική και διαρκεί 10΄ λεπτά. Με τοπική αναισθησία και μικρή τομή διανοίγεται κατά μήκος ο εγκάρσιος σύνδεσμος. Η ασθενής εξέρχεται αυθημερόν του νοσοκομείου, έχει δεμένο το χέρι για 24 ώρες και μπορεί να το βρέξει ελεύθερα σε πέντε (5) ημέρες, οπότε επανέρχεται σε όλες τις ασχολίες της.

carpaltunnel5

Categories: Δάκτυλα, Χέρια

Comments are closed.