Στενωτική τενοντίτιδα De Quervain

Ο πόνος (πόνος στη βάση και στη ράχη του αντίχειρα) που εμφανίζεται κατά μήκος του τένοντα που κάνει έκταση (τεντώνει) τον αντίχειρα ονομάζεται «τενοντοελυτρίτιδα τύπου De Quervain» από τον ερευνητή που το περιέγραψε πρώτη φορά το 1853.

Οφείλεται σε πάχυνση του περιβλήματος (έλυτρο) του τένοντα που εμποδίζει την ολίσθηση του τένοντα και προκαλεί πόνο. Εμφανίζεται σιγά-σιγά σε περιπτώσεις ρευματοειδούς αρθρίτιδας και σε ορμονικές διαταραχές, όπως είναι η εμμηνόπαυση (60%) και η κύηση ή η λοχεία. Εκδηλώνεται με πόνο σε κάθε κίνηση του αντίχειρα και περιορίζει κατά πολύ τη χρήση του χεριού.

Ελέγχεται με ψηλάφηση του τένοντα που εκτείνει τον αντίχειρα στην περιοχή του καρπού. Επίσης προκαλείται ο πόνος διαγνωστικά εάν «τραβήξουμε» τον αντίχειρα.

Αντιμετωπίζεται εάν έχει εμφανισθεί μέχρι προ έξι (6) εβδομάδων με έγχυση ενός τοπικού αναισθητικού και ενός κορτικοειδούς. Εάν η έγχυση είναι επιτυχής γίνεται αντιληπτό από τον ασθενή και τον γιατρό σαν μικρός θόρυβος «απτικός» που προκαλείται από τη θραύση του ελύτρου καθώς εκγχύεται το τοπικό αναισθητικό στο έλυτρο.

Σε παλαιές παχύνσεις (άνω των 3 μηνών) χρειάζεται χειρουργική διάνοιξη που γίνεται με τοπική αναισθησία. Η εγχείρηση είναι μικρή, ασφαλής, ακίνδυνη και ο ασθενής χρησιμοποιεί το χέρι του από την επομένη.

Η τενοντοελυτρίτιδα De Quervain μπορεί διαγνωστικά να μπερδευτεί με τον αρθρίτιδα της βάσης του πρώτου μετακαρπίου.

Τι είναι;

Πόνος στη βάση του αντίχειρα, στη ραχιαία επιφάνεια μπορεί να είναι «στενωτική τενοντίτιδα» του εκτείνοντα τένοντα του αντίχειρα, αυτόν που κάνουμε ωτοστόπ που εμποδίζει τη χρήση του χεριού.

Πού οφείλεται;

Οφείλεται σε πάχυνση του ελύτρου (περίβλημα) του τένοντα που εμποδίζει την ολίσθηση του. Εμφανίζεται σε καταστάσεις ρευματοειδούς αρθρίτιδας, σε ορμονικές διαταραχές (θυρεοειδής – εμμηνόπαυση 60%, κύηση και  λοχεία).

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Με την ψηλάφηση κατά μήκος του τένοντα στην περιοχή του καρπού υπάρχει πολύ ευαίσθητο σημείο. Μερικές φορές υπάρχει και διόγκωση (γάγγλιο). Επίσης με ελκυσμό (τράβηγμα) του αντίχειρα προκαλείται πόνος.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Βάζοντας πάγο για 15΄ αρκετές φορές την ημέρα υποχωρεί σχετικά το ενόχλημα. Χρειάζεται ιατρική παρέμβαση (ορθοπεδικού). Η συντηρητική μέθοδος είναι να εκχυθεί μέσα στο έλυτρο μικρή ποσότητα τοπικού αναισθητικού που προκαλεί «θραύση» του ελύτρου. Η θραύση γίνεται αισθητή από τον ασθενή και τον γιατρό, σαν «απτικός» θόρυβος. Η ένεση συμπληρώνεται με ένα κορτικοειδές (κορτιζόνη) για να μην επανεμφανισθεί. Σε περιπτώσεις παλιές (πάνω από 3 μήνες) η έγχυση τοπικού αναισθητικού δεν αρκεί. Χρειάζεται εγχείρηση (διάνοιξη). Η επέμβαση είναι μικρή, γίνεται με τοπική αναισθησία και ο ασθενής χρησιμοποιεί το χέρι του από την επόμενη.

Categories: Δάκτυλα, Χέρια

Comments are closed.