Ρήξη ωλενίου συνδέσμου αντίχειρα

rixioleniou1

 

Ο αντίχειρας, με τη δυνατότητα που έχει στον άνθρωπο να αντικρίζει κάθε δάκτυλο (αυτή την ικανότητα δεν την έχουν οι πίθηκοι), διαθέτει το 50% της λειτουργικότητάς του χεριού. Γι’ αυτό το λόγο κάθε κάκωση του αντίχειρα πρέπει να αντιμετωπίζεται με μεγάλη προσοχή.

Αιτία: σε κακώσεις από υπερέκταση, όπως στην «απόκρουση» μπάλας, ο αντίχειρας υπάρχει πιθανότητα να υποστεί κάκωση, ή ρήξη του συνδέσμου που τον σταθεροποιεί. Οι σύνδεσμοι που τον σταθεροποιούν είναι δύο: ένας προς την πλευρά του αντίχειρα, ο κερκιδικός κι ένας προς την πλευρά του μικρού δακτύλου, ο ωλένιος.

rixioleniou2

Συνήθως στις κακώσεις πάσχει ο ωλένιος, ο οποίος έχει και μια ιδιαιτερότητα. Η διαδρομή του περνάει κάτω από έναν μικρό μυ.

Εάν υποστεί ρήξη, τότε ένα κομμάτι παραμένει κάτω από τον μυ, ενώ το άλλο «καβαλάει» τον μυ. Οπότε δεν έχουν πια καμία συνέχεια και ο σύνδεσμος δεν μπορεί να κολλήσει.


Διάγνωση

Με τον δείκτη, ελέγχουμε το σημείο ευαισθησίας. Με τεντωμένο τον αντίχειρα, κρατώντας σφιχτά τη βάση του φέρνουμε τον αντίχειρα προς τα μέσα και προς τα έξω. Εάν προκαλείται πόνος στην κίνηση προς τα έξω, πάσχει ο ωλένιος σύνδεσμος. Εάν έχει κοπεί (ρήξη), τότε όχι μόνο προκαλείται πόνος αλλά και ο αντίχειρας «φεύγει» προς τα έξω.

rixioleniou3

Σε μια τέτοια περίπτωση χρειάζεται ακτινογραφία με στρες, δηλ. προκαλούμε πάλι την ίδια κίνηση τη στιγμή της ακτινογραφίας, οπότε στην εικόνα φαίνεται η άρθρωση να ανοίγει από την ωλένια πλευρά

 

Θεραπεία

Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται άμεση χειρουργική συρραφή. Μετά τη συρραφή (με περιοχική αναισθησία), τοποθετείται νάρθηκας για τέσσερεις (4) εβδομάδες και έπεται φυσιοθεραπεία.

rixioleniou4

Στις απλές κακώσεις, όπου ο αντίχειρας δεν «φεύγει», τοποθετείται νάρθηκας για τρεις (3) εβδομάδες.

rixioleniou5

Categories: Δάκτυλα, Χέρια

Comments are closed.