Ρίκνωση παλαμιαίας απονεύρωσης (νόσος Dupuytren)

Η ρίκνωση παλαμιαίας απονεύρωσης (νόσος Dupuytren) αφορά την παλάμη του χεριού, δεν έχει σχέση με ορμονική διαταραχή όπως οι τενοντοελυτρίτιδες, γι’ αυτό κι εμφανίζεται αντίστοιχα σε άνδρες και γυναίκες ενήλικες. Η αιτία της είναι άγνωστη. Πιθανολογείται η ύπαρξη κάποιου ρευματολογικού υποστρώματος.

Διάγνωση

Στα αρχικά στάδια, στην παλάμη κατά τη συνέχεια της βάσης ενός ή περισσοτέρων δακτύλων, ψηλαφιέται μία σκληρία (όζος). Με τον καιρό η σκληρία επεκτείνεται και αρχίζει να καθίσταται ορατή. Συγχρόνως αρχίζει ένα ή περισσότερα δάκτυλα να «μαζεύουν» και να δυσχεραίνεται ή να αποκλείεται προοδευτικά η έκταση (τέντωμα).

Θεραπεία

Σε ήπιες μορφές χρειάζεται μόνο παρακολούθηση. Όταν όμως αρχίζει να επιτείνεται η μόνιμη κάμψη του/των δακτύλου/ων, χρειάζεται παρέμβαση.

Η θεραπεία μέχρι πρόσφατα ήταν χειρουργική. Πρόκειται για αρκετά εκτεταμένη εγχείρηση, γιατί μαζί με τη βλάβη που αναπτύσσεται κάτω από το δέρμα, το δέρμα «μαζεύει» και στην εγχείρηση χρειάζονται ειδικές τομές (τύπου Ζ) για να μην νεκρωθεί.
Dupuytren1

Η εγχείρηση δεν γίνεται με τοπική αναισθησία, γιατί διαρκεί αρκετή ώρα. Χρειάζεται ή περιοχική με block μασχάλης (αναισθητοποίηση των νεύρων στη μασχάλη) ή γενική αναισθησία. Συνήθως μετά την εγχείρηση τοποθετούμε νάρθηκα για διάστημα δέκα ημερών που συγκρατεί τα δάκτυλα και την παλάμη τεντωμένα.

Από 2-3 ετών έχει εμφανιστεί ένα φάρμακο που διαλύει το ιστό που προκαλεί αυτή την παραμόρφωση. Το φάρμακο αυτό είναι τοξίνη που «λιώνει» ιστούς. Εγχέεται με ένεση κάτω από τη βλάβη και ελευθερώνει τα δάκτυλα χωρίς εγχείρηση. Όμως είναι ακόμη νωρίς για να πει κανείς αν λύει δια παντός το πρόβλημα και επίσης χρειάζεται εξάσκηση και προσοχή στην εφαρμογή του, γιατί μπορεί μαζί με τον ιστό, που χρειάζεται αφαίρεση, να προκαλέσει βλάβη στους τένοντες και τα νεύρα της περιοχής.

Dupuytren2

 

Categories: Δάκτυλα, Χέρια

Comments are closed.