Παθήσεις του αγκώνα

Οι παθήσεις που αφορούν την περιοχή της άρθρωσης του αγκώνα, είναι κυρίως δύο:

α) η πίεση και παράλυση του ωλενίου νεύρου και

β) η επικονδυλίτιδα (tennis elbow).

 

Παράλυση του ωλενίου νεύρου

Το ωλένιο νεύρο όπως ήδη αναφέρθηκε στον αγκώνα διέρχεται μέσω μιας αύλακας, που ονομάζεται παρατροχίλιος, λόγω του ότι κείται δίπλα στην τροχιλία. Όπως έχει αναφερθεί, το κάτω άκρο του βραχιονίου μορφοποιείται προς τα έσω στον βραχιόνιο κόνδυλο και προς τα έξω στην τροχιλία. Το νεύρο που διέρχεται μέσα από αυτή την αύλακα, υπόκειται σε πιέσεις, είτε λόγω παραμορφώσεως του αγκώνα από παλαιό κάταγμα είτε λόγω άσκησης συνεχούς πίεσης (όπως σε μακρό εγκεφαλικό κώμα, οπότε το χέρι μένει ακίνητο επί εβδομάδες σε μία ορισμένη θέση), είτε λόγω θέσεως στο γραφείο κατά τη διάρκεια γραφικής εργασίας.

Τα συμπτώματα είναι αρχικά μούδιασμα (αιμωδία) κατά μήκος του έξω χείλους της παλάμης και του μικρού δακτύλου του χεριού και προοδευτικά αδυναμία λεπτών κινήσεων των δακτύλων όπως είναι η σύσφιξη των δακτύλων μεταξύ τους τεντωμένων. Επίσης, χαρακτηριστική είναι η απώλεια του μυός της «ταμπακοθήκης» στη ραχιαία επιφάνεια του χεριού μεταξύ της βάσης του 1ου και 2ου μετακαρπίου, όπου σε προσαγωγή του αντίχειρα προς το 2ο μετακάρπιο, η ταμπακοθήκη «γεμίζει» από τη σύσπαση του προσαγωγού μυός, ενώ με παράλυση του ωλενίου παραμένει άδεια (γούβα).

Η παράλυση του ωλενίου στην παρατροχίλιο αύλακα, που εμποδίζει όλες τις λεπτές κινήσεις του χεριού (σύλληψη, γραφή κ.ο.κ.), αποδεικνύεται με εξέταση της λειτουργίας του νεύρου που ονομάζεται ηλεκτρομυογράφημα. Εάν η εξέταση αποβεί θετική, το πρόβλημα αντιμετωπίζεται χειρουργικά, με διάνοιξη της αύλακος και απελευθέρωση του νεύρου ή μεταφορά του πιο μπροστά στον αγκώνα για να μην πιέζεται.

 

Επικονδυλίτιδα (tennis elbow)

Η επικονδυλίτιδα που ονομάζεται και αγκώνας των αθλητών του τένις (tennis elbow) οφείλεται στον ερεθισμό της έκφυσης του τένοντα «βραχύς εκτείνων τον καρπό». Οι τένοντες αναλόγως της λειτουργίας τους διακρίνονται σε καμπτήρες (αυτοί που προκαλούν κάμψη) και εκτείνοντες (αυτοί που προκαλούν έκταση-τέντωμα). Κάθε τένοντας έχει δύο άκρα: αυτό που εκφύεται και στηρίζεται (έκφυση) και αυτό που καταλήγει και δρα (κατάφυση). Στην επικονδυλίτιδα λόγω καταπόνησης (επί πολλές ώρες κόβω με το ψαλίδι, κλαδεύω, παίζω τένις, γράφω στο computer πολλές ώρες ή σιδερώνω) ερεθίζεται ο τένοντας που σηκώνει τον καρπό. Προκαλείται τότε πόνος σε κάθε προσπάθεια έστω και απλής άρσης ή σφυξίματος ενός αντικειμένου (σηκώνω ένα ποτήρι, κόβω ψωμί).

Η διάγνωση γίνεται κλινικά, με άσκηση πίεσης στην έκφυση του βραχέως εκτείνοντος, που βρίσκεται στην έξω επιφάνεια του αγκώνα μόλις αρχίζει το αντιβράχιο. Ο πόνος είναι οξύς στην πίεση και δεν υπάρχει στο υγιές χέρι (πάντοτε ελέγχουμε πρώτα το υγιές και κατόπιν αυτό που πονάει). Η πίεση ασκείται μέσω του αντίχειρος.

Στα αρχικά στάδια η πάθηση μπορεί να αναστραφεί αν φορέσει ο πάσχων ένα περιβραχιόνιο σαν αυτοκόλλητη ταινία γύρω από την πάσχουσα περιοχή που μεταφέρει τη λειτουργία του τένοντα χαμηλότερα ώστε να αφήσει την έκφυσή του να ξεκουραστεί και να αναρρώσει. Εάν όμως αυτό επιμένει περισσότερο από είκοσι ημέρες, χρειάζεται ιατρική αντιμετώπιση. Ο ορθοπεδικός ενίει στο σημείο της έκφυσης μια ποσότητα τοπικού αναισθητικού, μαζί με κορτιζόνη ώστε να υποχωρήσει και ο πόνος και η τοπική αντίδραση. Είναι απαραίτητο μετά την ένεση το χέρι να παραμείνει σε πλήρη αποφυγή χρήσης για πέντε ημέρες και μετά να το χρησιμοποιήσει ο πάσχων μόνο αφού φορέσει το περιβραχιόνιο που ήδη αναφέρθηκε για διάστημα τουλάχιστον έξη εβδομάδων. Εάν το χρησιμοποιήσει χωρίς αυτό η επικονδυλίτις θα επανέλθει και θα καταστεί χρόνια που μπορεί να οδηγήσει σε ανάγκη χειρουργικής παρέμβασης. Καμιά φορά όταν γίνει θεραπευτικά η ένεση, ο πάσχων μπορεί να νοιώσει μουδιασμένο τον καρπό και να μην μπορεί να σηκώσει τον αντίχειρα. Αυτή η αδυναμία, η οποία διαρκεί όσο και η δράση του τοπικού αναισθητικού που χρησιμοποιήθηκε, δηλαδή δύο-τρεις ώρες, είναι χωρίς επιπτώσεις παρόλο που προκαλεί ανησυχία στον πάσχοντα. Υποχωρεί πάντα χωρίς να αφήνει κάποια αδυναμία στο χέρι.

Categories: Αγκώνας, Χέρια

Leave a Reply