Πάρεση κερκιδικού νεύρου

Το κερκιδικό νεύρο που προέρχεται, όπως και το μέσο και το ωλένιο, από το βραχιόνιο πλέγμα, το οποίο δημιουργείται από τα νεύρα (ρίζες) που εξέρχονται από τους σπονδύλους του αυχένα όταν πάσχει (πάρεση) εκδηλώνεται κινητικά στο χέρι (άκρα χείρα).

Αιτία

Συνήθης αιτία πάρεσης του κερκιδικού νεύρου, είναι ή κάκωση, ή κάταγμα ή εγχείρηση στη μεσότητα του βραχιονίου οστού, ή στην περιοχή του αγκώνα, απ’ όπου διέρχεται.

paresikerkidikou1

Συμπτώματα

Η διάγνωση της πάρεσης του κερκιδικού νεύρου, τίθεται συνήθως από τα συμπτώματα: εκτός από την αιμωδία κυρίως στον αντίχειρα και στη ραχιαία επιφάνεια του χεριού, κύριο σύμπτωμα είναι η αδυναμία του καρπού να κάνει έκταση, δηλαδή ο καρπός πέφτει.

paresikerkidikou2

paresikerkidikou3paresikerkidikou4

Διάγνωση

Εκτός από αυτή τη χαρακτηριστική κλινική εικόνα, η διάγνωση και το μέγεθος της βλάβης επιβεβαιώνεται με ΗΜΓμα, που θα αναδείξει και το ύψος της βλάβης.

Θεραπεία

H θεραπεία εξαρτάται από την αιτία. Εάν πρόκειται για κάκωση ή κάταγμα, αναμένει  κανείς για έξι (6) εβδομάδες να αναφανεί στο ΗΜΓμα βελτίωση. Σε περιπτώσεις εγχειρήσεων, μερικές φορές το μετεγχειρητικό οίδημα προκαλεί ένα είδος πάρεσης, που πρέπει να βελτιώνεται μετά τις έξι (6) εβδομάδες.

Σε όλες τις περιπτώσεις πάρεσης, πρέπει να διορθώνεται η θέση του χεριού με νάρθηκα, για να μην υποστεί, μέχρι να αποκατασταθεί το νεύρο, μόνιμη παραμόρφωση.

paresikerkidikou5

Categories: Δάκτυλα, Χέρια

Comments are closed.