Οσφυαλγία

osfyalgia1

Η οσφυαλγία, δηλαδή ο πόνος στη μέση, μπορεί να είναι οξύς ή χρόνιος.

Ο οξύς εμφανίζεται ξαφνικά μετά από μία απότομη κίνηση, από απλή, όπως όταν σκύβω να ξυριστώ ή πιο επίπονη, όταν πάω να σηκώσω ένα βάρος. Στη δεύτερη περίπτωση, μερικές φορές, νοιώθει κανείς μαζί με τον αιφνίδιο, οξύ πόνο και ένα «κρακ» στη μέση.

Το «κρακ» οφείλεται στο σχίσιμο (ρήξη) ενός συνδέσμου που συγκρατεί τους σπονδύλους από πίσω (μεσακάνθιος).

osfyalgia2

Το άτομο που παθαίνει αυτό το ξαφνικό ενόχλημα, συνήθως από τον πόνο δεν μπορεί να «κουνηθεί».

Η βλάβη συνήθως εκτός από τον σύνδεσμο αφορά και το περίβλημα (ινώδης δακτύλιος) του μεσοσπονδυλίου δίσκου που σκίζεται επίσης.

osfyalgia3

Πώς ελέγχεται

Με τον ασθενή σε ύπτια θέση και τα πόδια τεντωμένα, σηκώνουμε (κάμπτουμε) απότομα το πιγούνι προς το στήθος, σηκώνοντας το κεφάλι.

Πρέπει να προκαλείται πόνος στη μέση. Αν δεν προκαλείται, πάσχει μόνο ο σύνδεσμος. Αν προκαλείται υπάρχει και ρήξη του δίσκου. Σηκώνουμε εναλλάξ τα πόδια τεντωμένα.

osfyalgia4

Εάν ο πόνος στη μέση μας απαγορεύει να φτάσουμε μέχρι 90⁰, έχει σκιστεί ο δίσκος. Εάν δεν προκαλείται οξύς πόνος, είναι μόνο ο σύνδεσμος.

Αντιμετώπιση

Τοποθετούμε τον ασθενή σε θέση πρηνή, ανασηκώνοντας το στήθος του ψηλά.

osfyalgia5

Τοποθετώντας μαξιλάρι κάτω από το στήθος. Τη θέση αυτή διατηρούμε για μισή ώρα κάθε 1½ ώρα. Στο ενδιάμεσο ο ασθενής βαδίζει ή ξαπλώνει ανάσκελα με τα πόδια σε τρία μαξιλάρια, ώστε τα γόνατά του να δημιουργούν ορθή γωνία.

osfyalgia6

Μπορεί να βαδίσει στο ενδιάμεσο, αλλά όχι να κάθεται. Του χορηγούμε αναλγητικά και μία ισχυρή δόση κορτιζόνης (Medrol 16 mg, 2 χάπια, 2 μαζί) (προσοχή, εάν πάσχει από γλαύκωμα ή διαβήτη δεν επιτρέπεται).

osfyalgia7

Comments are closed.