Ορογονοθυλακίτιδα του αγκώνα

Το ύγρωμα (ορογονοθυλακίτιδα) του αγκώνα μπορεί να αντιμετωπισθεί με παρακέντηση μόνο από ειδικό (ορθοπεδικό) γιατρό.

orogonothylakitida1

Η άρθρωση του αγκώνα, όπως και η άρθρωση του γόνατος, κάτω από το δέρμα έχει έναν μικρό (σχισμοειδή) χώρο για να απαλύνει τις τριβές και τις πιέσεις.

Ο χώρος αυτός, όταν κτυπήσει κάποιος τον αγκώνα του ή από χρόνια τριβή -π.χ. σε κάποιον που γράφει επί μακρόν ακουμπώντας τον αγκώνα στο γραφείο- γεμίζει από αίμα ή υγρό και αιφνιδίως εμφανίζεται στον αγκώνα ένα «σακουλάκι» που προβάλλει και κρέμεται.

Η αλλοίωση αυτή δεν είναι επικίνδυνη ή σοβαρή. Εάν έχει προκληθεί μεγάλη κάκωση, πρέπει να ελεγχθεί εάν λειτουργεί η έκταση (τέντωμα) του αγκώνα που πάσχει για την πιθανότητα κατάγματος ωλεκράνου (βλ. αντίστοιχο άρθρο).

Το ύγρωμα (ορογονοθυλακίτιδα) του αγκώνα μπορεί να αντιμετωπισθεί με παρακέντηση μόνο από ειδικό (ορθοπεδικό) γιατρό. Όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα. Γιατί έχει την τάση εάν χρονίσει να αναπαράγεται και τελικά να χρειασθεί χειρουργική αντιμετώπιση.

orogonothylakitida2

orogonothylakitidia3

Μετά την παρακέντηση ο ασθενής πρέπει να καλύψει τον αγκώνα του με ένα αφρολέξ σαν περιχειρίδα ώστε να αποφύγει την τριβή της πάσχουσας περιοχής, για διάστημα 1½ μηνός (μέχρι ο χώρος να «στεγνώσει»). Η χρήση του χεριού για κάθε κίνηση είναι ελεύθερη.

orogonothylakitida4

Categories: Uncategorized

Comments are closed.