Λόρδωση

Η λόρδωση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης δεν είναι στην πραγματικότητα πάθηση όπως είναι η σκολίωση και η κύφωση. Είναι το αποτέλεσμα μιας άλλης παραμόρφωσης, συνήθως της κύφωσης και μερικές φορές της δυσλειτουργίας των ισχίων. Δηλαδή η λόρδωση, που είναι αύξηση της φυσιολογικής καμπυλότητας της σπονδυλικής στήλης στην οσφυϊκή μοίρα (μέση) προκαλείται για να αντιρροπήσει το κύρτωμα της θωρακικής μοίρας που υπάρχει κύφωση.

lordosi1

Λόρδωση από χαλάρωση κοιλιακών συμβαίνει επίσης στην παχυσαρκία και την εγκυμοσύνη λόγω της αύξησης του όγκου του κοιλιακού χώρου, που καλείται η σπονδυλική στήλη να υποστηρίξει.

lordosi2

Έλεγχος

Με το άτομο γυμνό από τη μέση κι επάνω, το ελέγχουμε σε πλάγια θέση και παρατηρούμε ότι ενώ είναι αδύνατο σε βάρος, προβάλλει σημαντικά η κοιλιά του λόγω της λόρδωσης. Εάν του παραγγείλουμε να «ρουφήξει» την κοιλιά του, τότε η λόρδωση χάνεται και το άτομο σαν να «ψηλώνει». Χαρακτηριστική λόρδωση εμφανίζεται σε υπερήλικες γυναίκες που λόγω οστεοπόρωσης έχουν πάθει μεγάλη κυφωτική παραμόρφωση στην πλάτη.

lordosi3

Θεραπεία

Η λόρδωση αντιμετωπίζεται με διόρθωση της αιτίας που αντιρροπίζει, δηλαδή της κύφωσης (ασκήσεις ραχιαίων) αλλά και με ενίσχυση των κοιλιακών μυών, οι οποίοι χαλαρώνουν λόγω της λόρδωσης.

Comments are closed.