Τα κατάγματα της σπονδυλικής στήλης που συμβαίνουν σε τροχαία ατυχήματα και προκαλούν παράλυση των κάτω άκρων είναι βαρειές κακώσεις και χρειάζονται πάντοτε εγχείρηση.kyfo1a

Όμως υπάρχουν και κατάγματα της σπονδυλικής στήλης που συμβαίνουν μετά την ηλικία των 50 ετών, κυρίως σε γυναίκες, που οφείλονται σε οστεοπόρωση. Τα κατάγματα αυτά μπορούν να συμβούν σε μια απλή πτώση, όταν σηκώσει κανείς απότομα ένα βάρος, ακόμη και αν τραβήξει ένα βαρύ συρτάρι.

Στα κατάγματα αυτά σπάνια επηρεάζεται κάποιο νεύρο. Το κύριο ενόχλημα είναι ο πόνος που μπορεί να είναι από υποφερτός μέχρι πολύ οξύς. Ο πόνος εμφανίζεται σε kyfo1bόλες τις κινήσεις. Όταν ο ασθενής προσπαθεί να σηκωθεί, να γυρίσει στο κρεβάτι και όταν στέκεται και βαδίζει.

Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε ασφαλής τρόπος για να αντιμετωπισθεί αυτό το κάταγμα. Μόνο η χρήση ενός βαρύ κορσέ – κηδεμόνα ανακούφιζε από τον οξύ πόνο και εμπόδιζε σχετικά την πρόκληση μόνιμης παραμόρφωσης (καμπούρας).   

3bΑρκετά συχνά η παραμόρφωση αυτή οδηγούσε τον ασθενή να γέρνει τόσο πολύ ώστε να κοιτά το κεφάλι του κάτω.

Οι κηδεμόνες αυτοί είναι δύσκολα ανεκτοί από τους ασθενείς, γιατί όχι μόνο εμποδίζουν όλες τις κινήσεις, αλλά δυσχεραίνο3aυν και το κάθισμα.

Ένα τέτοιο κάταγμα για να κολλήσει και να ελευθερωθεί ο ασθενής από τον βαρύ αυτό κορσέ, χρειάζεται 3 με 6 μήνες. Σε όλο αυτό το διάστημα υπάρχουν άλλοτε άλλου μεγέθους πόνοι.4b

Σήμερα έχει βρεθεί λύση ώστε να αποφεύγει κανείς άμεσα, γρήγορα και αποτελεσματικά και τον πόνο και την παραμόρφωση και τον κορσέ.4a

Η λύση αυτή ονομάζεται κυφοπλαστική. Χωρίς ανοικτή εγχείρηση, μέσω μίας χοντρής βελόνας (trocard) και παρακολουθώντας τη διαδρομή μέσω ακτινολογικής τηλεόρασης, εισάγεται μέσα στο σώμα του σπασμένου σπονδύλου ένα μπαλονάκι που φουσκώνει με νερό. Αναλόγως της πίεσης που ασκείται, ο σπόνδυλος διορθώνεται.

5Στην κοιλότητα που δημιουργείται εισάγεται ακρυλικό τσιμέντο που όταν πήξει μετά μερικά λεπτά, καθιστά σταθερό και πάλι τον σπόνδυλο.

Η διαδικασία γίνεται με γενική νάρκωση και διαρκεί ¾ της ώρας. Μετά λίγες ώρες παραμονής στο νοσοκομείο, ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του και από την επομένη κυκλοφορεί χωρίς πόνο, χωρίς κορσέ και χωρίς να κινδυνεύει να γέρνει.

 

5a

5b5c5d

Comments are closed.