Κατάγματα λεκάνης

lekani1

Τα κατάγματα λεκάνης είναι βαρείες κακώσεις που επισυμβαίνουν σε συνθλίψεις στη διάρκεια τροχαίων ή εργατικών ατυχημάτων.

 

Τι συμβαίνει

Η λεκάνη είναι ένα δακτυλίδι από φαρδιά κόκκαλα, τα ανώνυμα οστά, που συνδέει τη σπονδυλική στήλη μέσω του ιερού, με τα πόδια. Ο δακτύλιος αυτός δημιουργεί μια κοιλότητα μέσα στην οποία βρίσκονται εκτός του εντέρου, η ουροδόχος κύστη και στα δύο φύλα και στις γυναίκες τα έσω γεννητικά όργανα, δηλαδή η μήτρα και οι ωοθήκες.

lekani2

Είδος κάκωσης

Όταν στη διάρκεια ατυχήματος υποστεί σύνθλιψη η λεκάνη, τότε σπάζοντας τα κόκκαλα (ανώνυμα) η λεκάνη «κλείνει» ή «ανοίγει» σαν «βιβλίο». Επειδή τα οστά έχουν πλούσια αγγείωση αρχίζει μια μεγάλη (εσωτερική) αιμορραγία και μπορεί απ’ αυτήν να κινδυνεύσει και η ζωή του ατόμου. Συγχρόνως υπάρχει πιθανότητα ρήξεως της ουροδόχου κύστεως. Γι’ αυτό χρειάζεται άμεση διακομιδή σε εφημερεύον μεγάλο νοσοκομείο.

lekani3

Διάγνωση

Η διάγνωση για την επιβεβαίωση κατάγματος λεκάνης είναι κρίσιμη. Ο τραυματίας συνήθως φαίνεται ότι έχει τραυματισθεί σοβαρά. Είναι κάθιδρος και ο σφυγμός του είναι ταχύς (ψηλάφηση του σφυγμού στον καρπό: φυσιολογικός κάτω από 80 σφίξεις/λεπτό, δηλαδή 20 στο τέταρτο του λεπτού).

lekani4

Με τον τραυματία ανάσκελα (ύπτια θέση) γονατίζουμε δίπλα του και με τις παλάμες πιέζουμε τη λεκάνη εκεί που προβάλλει δεξιά-αριστερά συγχρόνως. Αν νοιώθουμε να υποχωρεί, πρόκειται για βαρεία κάκωση-κάταγμα και χρειάζεται άμεση μεταφορά με ασθενοφόρο. Η εμφάνιση αιματουρίας (ούρα με αίμα) υποδηλώνει και τραυματισμό της ουροδόχου κύστεως, που σημαίνει σοβαρότερη ακόμη επιπλοκή.

lekani5

Αντιμετώπιση

Χρησιμοποιούμε δύο ζώνες που τυλίγουμε γύρω από τους γοφούς σε διαφορετικό ύψος και σφίγγουμε αρκετά. Τυλίγουμε μέσα τους γοφούς με ένα διπλωμένο ύφασμα και να σφίγγουμε. Δίνουμε στον ασθενή να πιει σε μικρές γουλιές νερό και λίγο αλάτι.

lekani6

Άμεση μεταφορά σε νοσοκομείο!

Αν τα χέρια μας στην πίεση δεν υποχωρούν, ίσως πρόκειται για ρωγμή ή μικρότερο κάταγμα. Πάλι χρειάζεται ακινητοποίηση με δέσιμο γύρω από τους γοφούς, αλλά δεν είναι τόσο επείγον.

Όταν η κάκωση αφορά όχι τη λεκάνη, αλλά τον γοφό, τότε είναι το πρόβλημα από τη μία πλευρά και το πάσχον τραυματισμένο πόδι έχει κοντύνει (βλ. «κάταγμα ισχίου»).

 

Categories: Uncategorized

Comments are closed.