Κατάγματα καρπού Colles

colles1

Η παραμόρφωση που προκαλείται από το κάταγμα της κερκίδος στον καρπό (ονομάζεται κάταγμα Colles) είναι χαρακτηριστικό: το χέρι παίρνει τη μορφή «πιρουνιού».

Προκαλείται από πτώση επάνω στο χέρι. Είναι συχνότερο σε μεσήλικες και υπερήλικες και Ακόμη συχνότερο σε γυναίκες που πάσχουν από οστεοπόρωση.

Πώς ελέγχεται

Ψηλαφούμε με τα δάκτυλά μας το οστούν της κερκίδος πάνω από τον καρπό (η κερκίδα είναι το οστούν που βρίσκεται στην ευθεία του αντίχειρα – το άλλο οστούν, η ωλένη βρίσκεται στην ευθεία του μικρού δακτύλου). Ξεκινάμε κάτω από τον αγκώνα ψηλαφώντας το κόκκαλο. Το κάταγμα είναι ευαίσθητο όταν πλησιάσουμε 2-3 δάκτυλα πριν από τον καρπό. Το άλλο σημείο που καθιστά βέβαιη τη διάγνωση του κατάγματος, είναι ο μεγάλος περιορισμός των κινήσεων του καρπού (σύγκριση με το υγιές) που είναι 90⁰ κάμψη και έκταση της παλάμης.

colles2


Αντιμετώπιση

Χρειάζεται ιατρική φροντίδα από ορθοπεδικό. Μέχρι να φτάσουμε σε νοσοκομείο, τοποθετούμε έναν πρόχειρο νάρθηκα. Καλύπτουμε το χέρι (καρπό) με βαμβάκι, μέχρι τη μέση της παλάμης και τη μέση του αντιβραχίου. Τοποθετούμε δύο φύλλα από χαρτόνι στη ραχιαία επιφάνεια και παλαμιαία επιφάνεια του καρπού. Τα συγκρατούμε με ελαστικό επίδεσμο. Συμβουλεύουμε τον τραυματία να κρατάει το χέρι του ψηλά αφού το κρεμάσουμε σε ένα μαντήλι (να κοιτάει τον άλλο ώμο).

colles3

Όταν το κάταγμα είναι συντριπτικό (πολλά κομμάτια) χρειάζεται χειρουργική θεραπεία.

Categories: Χέρια

Comments are closed.