Κατάγματα θωρακικής μοίρας

Τα κατάγματα των σπονδύλων της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, διακρίνονται σε τραυματικά (τροχαία, πτώση από ύψος) και παθολογικά (συνήθως από οστεοπόρωση).

Τα οστεοπορωτικά κατάγματα στη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, εμφανίζονται σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, που πάσχουν από οστεοπόρωση. Η πρόκληση κατάγματος είναι απόδειξη ότι η γυναίκα πάσχει από οστεοπόρωση. Προκαλούνται από κινήσεις άρσης αντικειμένου (σκύβω να σηκώσω κάτι βαρύ, π.χ. γλάστρα ή όταν σπρώχνω ένα βαρύ συρτάρι). Κατά τη διάρκεια της κίνησης προκαλείται πόνος οξύς, που επιτείνεται μετά 48 ώρες. Είναι επώδυνες οι κινήσεις έγερσης από το κρεβάτι και την καρέκλα και σε κάθε κίνηση στροφής του κορμού. Στην ακτινογραφία ο πάσχων σπόνδυλος έχει αλλάξει μορφή, έχει γίνει σαν σφηνοειδής.

katagmatathorakikis1

Πώς ελέγχεται

Προκαλείται πόνος σε κάθε κίνηση κάμψης, έκτασης, πλάγιας κάμψης ή στροφής του κορμού. Η άρση των σκελών δεν προκαλεί πόνο.

katagmatathorakikis2

Θεραπεία

Σε περιπτώσεις με βαρεία πάθηση των πνευμόνων ή της καρδιάς, συνιστάται η λήψη αναλγητικών για διάστημα τριών μηνών, οπότε το κάταγμα έχει κολλήσει. Σε όλους τους άλλους η θεραπεία είναι η έγχυση ακρυλικού τσιμέντου (κυφοπλαστική) που σταθεροποιεί τον σπόνδυλο και περνάει ο πόνος αμέσως.

katagmatathorakikis3

Τα τραυματικά κατάγματα της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, είτε κατά τη διάρκεια τροχαίου ατυχήματος, είτε από πτώση από ύψος, είναι πολύ σοβαρή κατάσταση, γιατί μπορεί να προκαλέσουν παραπληγία από συμπίεση του νωτιαίου σωλήνα.

Έλεγχος

Κάθε τραυματία σπονδυλικής στήλης τον αντιμετωπίζουμε σαν να κινδυνεύει από παραπληγία. Ελέγχουμε εάν μπορεί να σηκώσει κάθε πόδι χωριστά, εάν μπορεί να κινήσει τα δάκτυλα των ποδιών πάνω κάτω.

katagmatathorakikis4

Η μεταφορά του γίνεται τοποθετώντας κάτωθεν του σώματος ένα άκαμπτο είδος φορείου και ο τραυματίας τοποθετείται κυλιόμενος, χωρίς να καμφθεί ο κορμός! Προσδένεται σταθερά και μεταφέρεται στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

katagmatathorakikis5

Αντιμετώπιση

Τα κατάγματα της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης από ατύχημα συνήθως χρειάζονται χειρουργική αντιμετώπιση (σπονδυλοδεσία).

katagmatathorakikis6akatagmatathorakikis6b

Σε περίπτωση παραπληγίας (που συνοδεύει το κάταγμα), δηλ. αδυναμία κίνησης στα πόδια και αδυναμία ούρησης, η εγχείρηση (σπονδυλοδεσία) δεν εξασφαλίζει την αποκατάσταση της λειτουργίας των ποδιών. Χρησιμεύει μόνο για τη στήριξη του σπασμένου σπονδύλου.

Comments are closed.