Κάταγμα πλευρών

plevra1

Οι πλευρές του θώρακα μπορεί να υποστούν κάταγμα μετά από κάκωση από πτώση και άμεση πλήξη του θώρακα, αλλά συνήθως από σύνθλιψη σε τροχαίο ατύχημα όταν φοράς ζώνη.

Τα κατάγματα των πλευρών είναι πολύ επώδυνα, ενώ συνήθως δεν έχουν μεγάλη επίπτωση στη γενική υγεία. Σπάνια, όταν η κάκωση προέρχεται από ατύχημα, το σπασμένο πλευρό μπορεί να «τρυπήσει» το περίβλημα των πνευμόνων και να προκαλέσει πνευμοθώρακα.


Συμπτώματα

Μετά την κάκωση προκαλείται οξύς πόνος σε κάθε κίνηση εισπνοής-εκπνοής, αλλά κυρίως στο γέλιο, τον βήχα ή το πτέρνισμα. Ανάλογα συμπτώματα προκαλούνται και από την απλή θλάση του θώρακα, χωρίς κάταγμα.

plevra2

Διάγνωση

Όταν υπάρχει κάταγμα στην επισκόπηση του θώρακα από τη ράχη, η πλευρά που πάσχει στη βαθειά αναπνοή δεν φαίνεται να κινείται όπως η φυσιολογική.

Εάν παρατηρηθεί αυτό, χρειάζεται ιατρική εξέταση για να διαπιστωθεί με ακουστικά, εάν ο πνεύμονας εκπτύσσεται (αναπνέει) ή έχει δημιουργηθεί πνευμοθώρακας.

plevra3

plevra4

Αντιμετώπιση

Αυτό που ελαττώνεται στη θλάση του θώρακα ή στο κάταγμα των πλευρών είναι το εύρος της αναπνοής. Ο άνθρωπος που το έχει υποστεί «κοντοανασαίνει».

Χρειάζεται απαραίτητα ισχυρά αναλγητικά, π.χ. δύο Depon ή άλλο ισχυρό αναλγητικό (όχι αντιφλεγμονώδη) πολλές φορές την ημέρα, ώστε να μην περιορίζεται η αναπνοή. Η κάκωση του θώρακος και των πλευρών δεν θέλει κρεβάτι, πρέπει να κινείται όρθιος ή καθιστός. Όταν ξαπλώνει ο θώρακας πρέπει να στηρίζεται ψηλά σε μαξιλάρια. Εάν εμφανιστεί δύσπνοια, χρειάζεται άμεση μεταφορά σε Νοσοκομείο.

Categories: Uncategorized

Comments are closed.