Ιερολαγονίτιδα

ierolagonitida1Οσφυαλγία, εκτός από τις περιπτώσεις δισκοπάθειας και βλαβών που αφορούν τη σπονδυλική στήλη, μπορεί να προκληθεί και από άλλες αιτίες, όπως είναι η ιερολαγονίτιδα.


Τι είναι

Η ιερολαγονίτιδα, όπως λέει και η ονομασία, είναι ένα είδος φλεγμονής (όλα τα εις –τις είναι φλεγμονές, π.χ. αμυγδαλίτιδα) που αφορά τη μία ή και τις δύο αρθρώσεις τις λεκάνης προς τη σπονδυλική στήλη. Δηλαδή, της άρθρωσης που συνδέει το ιερό οστούν με τα δύο λαγόνια.

ierolagonitida2

Η άρθρωση αυτή έχει ελάχιστη κίνηση (είναι όπως λέμε συνδέσμωση) και χρησιμεύει στη διάρκεια του τοκετού, για να διευκολυνθεί η δίοδος του νεογνού από το κάτω μέρος της λεκάνης, οπότε ανοίγει λίγο η ηβική σύμφυση.

ierolagonitida3

Φλεγμονή πραγματική της ιερολαγονίου είναι σπανιότατη. Αυτό που συμβαίνει είναι ένας ερεθισμός σε πολύτοκες γυναίκες, της μίας από τις δύο αρθρώσεις. Το πιο σημαντικό είναι όταν πάσχουν οι αρθρώσεις στις περιπτώσεις αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας, οπότε οι αρθρώσεις κλείνουν (παύουν να είναι αρθρώσεις).

ierolagonitida4

Επίσης, σε περιπτώσεις καταγμάτων της λεκάνης (βλ. «κατάγματα λεκάνης») μπορεί η ιερολαγόνιος να εμφανίσει εξάρθρημα (ή υπεξάρθρημα).


Πώς εμφανίζεται

Ο πόνος της ιερολαγονίου είναι συνήθως ετερόπλευρος (από τη μία πλευρά) και εμφανίζεται σαν χαμηλή οσφυαλγία μετά από κόπωση, που παραμένει και στη διάρκεια της κατάκλισης επί μακρόν (ενώ η δισκοπάθεια υποχωρεί).


Πώς ελέγχεται

Στην ιερολαγονίτιδα, το σημείο πίεσης του νεύρου (Lassegue) (βλ. αντίστοιχο άρθρο) είναι αρνητικό.

ierolagonitida5

Πόνος αναπαράγεται στο σημείο ευαισθησίας, όταν σε πρηνή θέση σηκώνουμε το, αντίθετο από τoυ πόνου, σκέλος.

ierolagonitida6

Πόνος προκαλείται εάν πιέσουμε με τον αντίχειρα έντονα στο σημείο του δέρματος ύπερθεν του ιερού.

ierolagonitida7

Θεραπεία

Η ιερολαγονίτιδα είναι χρόνια πάθηση. Εάν δεν υπακούσει σε αναλγητικά, αντιφλεγμονώδη (Voltaren) και τοπική φυσιοθεραπεία (υπέρηχα, Tens), χρειάζεται διήθηση από ορθοπεδικό ιατρό με τοπικό αναισθητικό και κορτιζόνη.

Διαφορική διάγνωση πρέπει να γίνει από αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και νόσο του Paget.

Categories: Uncategorized

Comments are closed.