Δυσπλαστικό ισχίο

dysplastiko1

Μια εκδοχή του μη φυσιολογικού ισχίου, είναι το δυσπλαστικό. Στο δυσπλαστικό ισχίο η κεφαλή δεν έχει «φύγει» από την κοτύλη. Όμως, η δυσπλαστική κοτύλη είναι αβαθής και η φορά της είναι πολύ λοξή (κατακόρυφη).

dysplastiko2

Στα ισχία αυτά δεν πάσχει μόνο η κοτύλη. Συμμετέχει και η μηριαία κεφαλή. Η γωνία που σχηματίζει η κεφαλή με τον μηρό (αυχενομηριαία γωνία) είναι πολύ ανοικτή. Αν η φυσιολογική γωνία είναι περίπου 142⁰,το πάσχον ισχίο έχει αυχενομηριαία γωνία πάνω από 150⁰. Λέμε ότι το ισχίο είναι πολύ βλαισό.

dysplastiko3

Αποτέλεσμα της λοξής και αβαθούς κοτύλης και της ανοικτής γωνίας του μηριαίου είναι ότι η κεφαλή του μηριαίου δεν καλύπτεται επαρκώς από την οροφή της κοτύλης. Μένει ακάλυπτη κατά το ¼, ⅓.

dysplastiko4

 Όσο πιο ακάλυπτη μένει, τόσο περισσότερο κινδυνεύει να εμφανίσει κάποια βλάβη, λόγω των αυξημένων πιέσεων που ασκούνται σε μικρότερη περιοχή.

dysplastiko5

Κατά την παιδική ηλικία την πάθηση Perthes (βλ. κεφάλαιο) που παραμορφώνει την μηριαία κεφαλή και στην ενήλικη ζωή οστεοαρθρίτιδα.

dysplastiko6

Οι δυσπλαστικές κοτύλες διαγιγνώσκονται σήμερα  αρκετά νωρίς από τους  παιδιάτρους (το νεογέννητο δεν μπορεί να κάνει καλή απαγωγή των ισχίων).

Η αντιμετώπιση της δυσπλασίας, που είναι και ακτινολογικά ορατή μετά τον 6ο μήνα, είναι αρχικά συντηρητική, με τον υφασμάτινο νάρθηκα Pavlic που χρησιμοποιούμε και στο εξάρθρημα.

dysplastiko7

Μετά το πρώτο έτος της ζωής, εάν παραμείνει η δυσπλασία, η θεραπεία είναι χειρουργική.

Εάν η κοτύλη είναι πολύ αβαθής, χρειάζεται οστεοτομία (τύπου Chiari – περικοτυλική – τριών σημείων). Η οστεοτομία της κοτύλης αποσκοπεί στην καλύτερη κάλυψη της μηριαίας κεφαλής. Εάν το μηριαίο έχει πολύ βλαισή κεφαλή, οι εγχειρήσεις της κοτύλης συνδέονται από εγχειρήσεις του μηριαίου (οστεοτομία ραιβότητος) ώστε η κεφαλή να επικεντρωθεί καλύτερα μέσα στην κοτύλη.

dysplastiko8

Αρκετές από τις δυσπλασίες, επειδή είναι ελαφρές, διαφεύγουν του ελέγχου και σε μεγαλύτερες ηλικίες (στις γυναίκες συνήθως μετά τον πρώτο τοκετό) δημιουργούν ενόχλημα και αποκαλύπτονται. Εάν μείνει χωρίς αντιμετώπιση μία δυσπλασία του ισχίου, οδηγεί σε οστεοαρθρίτιδα και εγχείρηση ολικής αρθροπλαστικής.

Categories: Πόδια

Comments are closed.