Βαριά πόδια – Αδυναμία, δυσχέρεια βάδισης

Νιώθω ότι έχω βαριά πόδια από τα γόνατα και κάτω, μουδιασμένα. Δεν μπορώ να βαδίσω πάνω από 50 μέτρα και πρέπει να κάτσω. Δεν μπορώ να μείνω όρθιος πάνω από 10΄ λεπτά και πρέπει να κάτσω.

variapodia1


Διάγνωση

Πρόκειται για σύμπτωμα διαλείπουσας χωλότητας, που οφείλεται σε στένωση ή της αρτηρίας των ποδιών ή του νωτιαίου μυελού.

variapodia2

Έλεγχος

Η αρτηρία ελέγχεται με ψηλάφηση στην περιοχή του προσθίου ποδιού (Coup de pied). Εάν η αρτηρία είναι ψηλαφητή (σφύζει κάτω από τα δάκτυλά μας), πρόκειται για στένωση του νωτιαίου μυελού.

variapodia3

Η στένωση του νωτιαίου σωλήνα ελέγχεται με τον ασθενή μπρούμυτα. Μαζεύουμε το ένα γόνατο σε ορθή γωνία και πάμε να το κλείσουμε πιο πολύ φέρνοντάς το προς τον γλουτό. Εάν ενοχλείται έντονα ο μηρός εμπρός (πόνος, τράβηγμα έντονο, δυσανεξία) πρόκειται για στένωση στο κανάλι του νωτιαίου μυελού και χρειάζεται μαγνητική τομογραφία στη μέση (στην οσφυϊκή μοίρα). Η πλευρά που πονάει πιο πολύ στη βάδιση ή την ορθοστασία έχει πιο έντονο ενόχλημα στον έλεγχο, που σημαίνει μεγαλύτερη στένωση.

variapodia4

Θεραπεία

Η θεραπεία της στένωσης είναι χειρουργική. Ενώ στη στένωση των αρτηριών τοποθετούνται «μπαλονάκια» (stent), στη στένωση του νωτιαίου σωλήνα γίνεται διάνοιξη (πεταλεκτομή) που συνοδεύεται από σταθεροποίηση των σπονδύλων (σπονδυλοδεσία) (βλ. σπονδυλική στήλη – οσφυαλγία).

Categories: Uncategorized

Comments are closed.