αυχέναςΑυχενικό ή αυχεναλγία;

Κάθε πόνος στον αυχένα δεν είναι αυχενικό σύνδρομο. Το αυχενικό σύνδρομο συνοδεύεται και από πόνο στον έναν ή τον άλλον ώμο, τον βραχίονα και το χέρι.

Ο πόνος του αυχένα που δεν συνοδεύεται από πόνο στο χέρι (δεξιό ή αριστερό) είναι απλή αυχεναλγία.

Ξυπνάμε το πρωί πιασμένοι στον αυχένα. Νιώθουμε δυσκαμψία. Σπανιότερα ο πόνος στον αυχένα συνοδεύεται από πόνο στη βάση του κρανίου που πάει να μας δημιουργήσει πονοκέφαλο.

Συχνά όλα αυτά συνοδεύονται από διάφορα «κλικ» που τα επαναλαμβάνουμε γιατί νομίζουμε ότι μας ανακουφίζουν.

2


Με γυμνό θώρακα, όρθιοι μπροστά σε έναν καθρέπτη ελέγχουμε τη θέση της κεφαλής. Πρέπει να στηρίζεται ίσια.

Εάν κλίνει προς τη μία ή την άλλη πλευρά, έχουμε οξύ ραιβόκρανο που οφείλεται σε σύσπαση των μυών (βλ. φωτογραφία).

 

αυχέναςΚαθισμένοι, στρέφουμε αργά το κεφάλι αριστερά, δεξιά και κλίνουμε εμπρός, πίσω (να ακουμπήσει το πηγούνι στο στήθος και τα μαλλιά μας στην πλάτη).

Αν δεν πονάει κάποιο χέρι, δεν έχουμε αυχενικό σύνδρομο (βλ. φωτογραφία).

 

 

 

 

 

αυχέναςΞαπλωμένοι ανάσκελα τραβάμε τον σύντροφό μας και τον σπρώχνουμε.

Πρέπει και τα δύο χέρια να έχουν την ίδια δύναμη. Κρατάμε τα δάχτυλά μας σε θέση «μούντζας».

Κρατάμε τα δάχτυλα των χεριών μας ενωμένα (τεντωμένα). Ο σύντροφός μας δεν θα πρέπει να μπορεί να παραβιάσει τη θέση που τα κρατάμε.

Εάν όλα αυτά συμβαίνουν δεν έχουμε πειραγμένο νεύρο, ούτε αυχενικό σύνδρομο (βλ. φωτογραφίες).

 

 

Τι κάνω θεραπευτικά

αυχέναςΓια την απλή αυχεναλγία κάνω άσκηση McKenzie.

Καθιστός σε καρέκλα με καλή στήριξη της πλάτης, αφήνω το κεφάλι να «πέσει» πίσω μέχρι το όριό του. Κατόπιν τοποθετώντας την αριστερή παλάμη κάτω από το πηγούνι, πιέζω το πηγούνι ώστε το κεφάλι να πάει πιο πίσω, μετρώντας αργά μέχρι το 5 (δηλ. 5’’). Η άσκηση αυτή επαναλαμβάνεται κάθε μία ώρα πέντε φορές (βλ. φωτογραφία).

 

 

αυχέναςΌταν υπάρχει οξύ ραιβόκρανο χρειάζεται έλξη.

Ελέγχω καλώντας τον πάσχοντα από οξύ ραιβόκρανο να στρέψει το κεφάλι του αριστερά και δεξιά. Από τη μία πλευρά έχει δυσκαμψία στροφική.

Κάθομαι λίγο ψηλότερα και πίσω από τον πάσχοντα. Τοποθετώ τα χέρια (παλάμες) κάτω από το κόκκαλο που βρίσκεται πίσω από το αυτί στο κρανίο. Κρατώντας σταθερά φέρνω το σώμα του να ακουμπήσει στο στήθος μου κι αρχίζω να σπρώχνω σταθερά το κεφάλι προς το ταβάνι. Ασκώ σταθερή και συνεχή πίεση-έλξη μετρώντας μέχρι τα 30΄΄ αργά. Αφήνω χαλαρώνοντας και επαναλαμβάνω το αυτό πέντε (5) φορές. Καλώ τον πάσχοντα να στρέψει το κεφάλι του αριστερά, δεξιά για να ελέγξω εάν η στροφική δυσκαμψία που είχε έχει υποχωρήσει (όχι προς την πλευρά που έχει δυσκαμψία – πόνο).

Αργά στρέφω το κεφάλι του προς την πλευρά που έχει ελεύθερη κίνηση και πιέζω να φτάσει μέχρι τα ανεκτά όρια στροφής. Συνήθως ακούγεται ένα «κλικ» και το ραιβόκρανο υποχωρεί.

Comments are closed.