Ελπίδες για τα αρθριτικά γόνατα

Αρθρίτιδα γόνατος

 

Η αρθρίτιδα των γονάτων είναι πολύ συχνή πάθηση. Πιο συχνή από την αρθρίτιδα του γοφού.
Οφείλεται κυρίως σε παραμόρφωση του άξονα των γονάτων, τα οποία λόγω οστεοπόρωσης με την πάροδο της ηλικίας γίνονται στραβά (ραιβά) (βλ. Εικόνα).

 

Η πάθηση προσβάλλει περισσότερο γυναίκες μετά την ηλικία των 60 ετών και σΚότσιαυχνά συνοδεύεται από παραμόρφωση των δακτύλων στα πόδια (κότσια).

 

 

Θεραπευτικά στα αρχικά στάδια προσπαθούμε να διορθώσουμε την παραμόρφωση χρησιμοποιώντας ειδικά πέλματα και ενέσεις υαλουρονικού οξέoς, που υποβοηθούν την παραγωγή του χόνδρου που προοδευτικά καταστρέφεται.

Υαλουρονικό

arthrgonata4

 

Η βλάβη συνήθως αφορά το έσω μέρος του γόνατος με αποτέλεσμα προοδευτικά να λιώνει, από το ανώμαλο φορτίο που παίρνει, ο έσω μηνίσκος.

 

 

Όμωarthrgonata5ς, σε αυτή την περίπτωση η αρθροσκοπική αφαίρεση του μηνίσκου έχει καταστροφικά αποτελέσματα, γιατί η αφαίρεσή του αφήνει απροστάτευτο τον χόνδρο και τρίβεται τελικά κόκκαλο επάνω σε κόκκαλο. 

 

 

 

 

Η εγχείρηση στην οποία αναγκαστικά οδηγείται ο ασθενής λόγω δυσχέρειας και πόνου στη βάδιση που δεν του επιτρέπει να ζει φυσιολογικά, λέγεται αρθροπλαστική. Όμως η ολική αρθροπλαστική που εφαρμόζεται ακόμη και σήμερα είναι μια μεγάλη εγχείρηση, με απώλεια αίματος, παρατεταμένο Ολική αρθροπλαστικήχρόνο ανάρρωσης (3-4 μήνες). Αυτό επιβαρύνει πολύ τη γενική υγεία ενός υπερήλικα 70-80 ετών.

 

Εδώ και οκτώ (8) χρόνια έχει επινοηθεί μια άλλη επαναστατική στην εφαρμογή της εγχείρηση, που λέγεται μονοδιαμερισματική.

Η μονοδιαμερισματική είναι μικρή αρθροπλαστική που τοποθετείται μόνο εκεί που υπάρχει βλάβη του χόνδρου και του οστού, όχι σε όλο το γόνατο.

Μονοδιαμερισματική

Είναι μια εγχείρηση με πολύ μικρή τομή (less invasive), η οποία δεν χρειάζεται μετάγγιση αίματος και ο χρόνος νοσηλείας είναι μόνο τρεις (3) ημέρες. Ο ασθενής βαδίζει την επόμενη του χειρουργείου με πατερίτσες ή «Π» και σε 15 ημέρες είναι καλά. Ένα από τα πλεονεκτήματα της μονοδιαμερισματικής είναι ότι το γόνατο συνεχίζει μετά την εγχείρηση να ανοίγει και να κλείνει φυσιολογικά, πράγμα που επιτρέπει στον ασθενή να βαδίζει χωρίς να κουτσαίνει, να ανεβαίνει σκάλες, να κάνει κηπουρικές εργασίες κ.λπ.

Στη μεγάλη εγχείρηση όλα αυτά είναι σχεδόν αδύνατα γιατί το γόνατο σπάνια διατηρεί φυσιολογική κινητικότητα (video).

Η εγχείρηση καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΕΟΠΥΥ.

 

Categories: Πόδια

Comments are closed.