Αλλοιώσεις σπονδύλων Schmorl

Schmorl1

 Αυτή τη διατύπωση, «αλλοιώσεις Schmorl», τη βλέπουμε καταγεγραμμένη σε μαγνητικές τομογραφίες σπονδυλικής στήλης και προκαλούν «φοβία». Αναρωτιέται κανείς μήπως πρόκειται για κάτι σοβαρό και επικίνδυνο για τη γενικότερη υγεία, ενώ στην πραγματικότητα είναι αλλοίωση που συνοδεύει συνήθως την κύφωση (βλ. αντίστοιχο κεφάλαιο).

Οι αλλοιώσεις Schmorl, πήραν το όνομά τους από τον Christian Schmörl (1861-1932) Γερμανό παθολογοανατόμο, ο οποίος τις περιέγραψε ως αλλοιώσεις στη σπονδυλική στήλη το 1927 σε εφήβους που είχαν εμφανή νεανική κύφωση ή νόσο Scheuermann (βλ. αντίστοιχο κεφάλαιο).

Η αλλοίωση αφορά είσοδο μέρους του χόνδρινου υλικού του μεσοσπονδυλίου δίσκου μέσα στον υποκείμενο σπόνδυλο. Ο χόνδρος περνάει μέσα στο οστούν και συμπιέζει το κόκκαλο. Αυτό μπορεί να προκαλεί ένα βύθιο (βαθύ) πόνο στην πλάτη ή στη μέση (κυρίως τις πρωινές ώρες).

Schmorl2

Δεν ανευρίσκεται στην κλινική εξέταση. Είναι όμως εμφανή και στην ακτινογραφία και στη μαγνητική τομογραφία στη λήψη Τ2 στο οβελιαίο (πλάγιο) επίπεδο (εικόνα).

Εάν συνδυάζεται με ενόχλημα πόνου, αντιμετωπίζεται με ασκήσεις ραχιαίων.

Schmorl3

Comments are closed.